• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
glad fri stark är medlemsprogrammet för dig, Malin Lundskog, hälsa

Malin Lundskog

författarskap och livsglädje

  • Tjänster
  • Aktuellt
  • Skryt och kul
  • Bloggen
  • Poddar
  • Kontakt

Fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag

Fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag. Jo, jag är ganska lat i köket och älskar att vara gift med en man som älskar att laga mat. Älskar honom också förstås, inte bara hans matlagning. Men! Det här med fröknäcke är min grej. Det är ungefär hur enkelt som helst att baka och det genererar massa lättfixade måltider, snacks, mellanmål. Precis i min smak!

Just nu har jag snöat in på ett fröknäcke som jag hittade grundreceptet till hos Portionen under tian. Hanna, som driver den bloggen, är fenomenal på att hitta på billiga, ofta vegetariska och dessutom hälsosamma  recept.

Mitt senaste fröknäcke

  • 4 dl blandade fröer. Jag hade i linfrön, solroskärnor, pumpakärnor och resterna av en gammal burk sesamfrön
  • 0,5 dl rapsolja (har kört olivolja någon gång, blir ju annan god smak)
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 dl potatismjöl (har bakat med både majs- och bovetemjöl)

Jag blandade det torra, hällde därefter på oljan och när det var ihopgojsat hällde jag över det kokande vattnet. Så fick det stå och svälla ihop sig i tio minuter.

fröknäcke med variation, Malin Lundskog, hälsa

Efter de tio minutrarna (okej, jag kan ha glömt av brödet och istället låtit det svälla någon timme. Gjorde absolut inget!) kavlade jag ut till två tunna brödskivor. Lätt som en plätt att kavla om du lägger ett bakplåtspapper ovanpå degen/smeten när du kavlar. Det övre bakplåtspappret drar du loss innan du hystar in plåtarna i ugnen.

  • på med salt! Jag älskar salt och har en tendens att överdriva här, men kan bli mer lördagsgodis än vilka chips som helst med mycket salt. (Jag använder Himalayasalt på grund av att det kan finnas plastpartiklar från havet i annat salt.)
  • på med torkade kryddor. Sist glömde jag det, men har använt både rosmarin, timjan och oregano (nja, gillade inte så mycket). Körde fänkål när vi skulle äta kräftor.

Och till sist: hyst in i 140 graders varmluftsugn i något mer än en timme. Hur länge beror på tjocklek på bröden och din ugn förstås. Låt bröden hur som helst få lite färg, de är godast då.

fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag, Malin Lundskog

Och mitt nästa fröknäcke?

Det är himla härligt med recept som man verkligen kan rensa skafferiet med tycker jag, som min pajalagröt till exempel. Jag har bakat det här brödet flera gånger, men har nog aldrig haft exakt samma ingredienser. I nästa omgång ska jag testa att slänga i mitt hemmagjorda nyponpulver. Kanske ska jag hoppa saltet ovanpå då? Vad tror du?

Ses snart igen!
Tills dess: heja heja dig och smaklig måltid!

//M

28 september, 2019 av netnebulis14 10 Comments

Reader Interactions

Comments

  1. Litemerarosa - Cornelia Tonéri says

    28 september, 2019 at 21:49

    Älskar fröknäcke!!! Och är också matlat. Vilket bra ord förresten ?
    Måste nog ge receptet till min sambo. Önskar dig en härlig söndag såsmåningom.

    Svara
    • Malin Lundskog says

      29 september, 2019 at 19:52

      Ha ha ha! Perfekt present till en sambo ju 😉 Det här är i princip det enda min man inte gör i köket. Det här och efterrätter …

      Go söndag du också!
      HEJA PÅ!
      //M

      Svara
  2. Helena Roth says

    28 september, 2019 at 23:00

    Ohhhh vad gott det ser ut. Även jag älskar fröknäcke men tar mig sällan tid att laga. Spännande med kryddningen – det har jag aldrig testat, så det måste jag ju göra! Tack tack tack för inspiration! <3

    Svara
    • Malin Lundskog says

      29 september, 2019 at 19:51

      TACK tack tack för att du tar emot 🙂

      Alltså – det här är så snabbt o lätt fixat, så … tar knappt någon tid!

      Hoppas att du gillar!
      HEJA PÅ!
      //M

      Svara
  3. Christine says

    29 september, 2019 at 11:45

    Tack för bra tips! Det är supergott och enkelt med fröknäcke. Jag tycker det är skojigare att raw-isera recept som de här… http://christine.tarotguiderna.se/2015/11/28/fodelsedagskalas-och-nyttigt-knacke/
    Jag har även gjort tomatbröd och tunnbrödsrulle av zucchini.
    Det är skoj att experimentera med olika råvaror och slänga in de i min torkugn. Kom just på att jag gjort supergott snacks av blomkål, olja, salt och b-jäst. Mums! Nu blev jag allt lite sugen…. 🙂

    Svara
    • Malin Lundskog says

      29 september, 2019 at 19:48

      Tack för härliga tips! Ja, gjorde blomkålssnacks i förra veckan. Asgott!

      Måste man ha torkugn för det du beskriver eller funkar vanlig?

      TACK o HEJA!

      Svara
  4. Charlotte says

    1 oktober, 2019 at 09:28

    Jag höll på att googla en massa recept för fröknäcke för ett tag sedan och de var mer komplicerade än ditt recept – och blev inte toppen heller. Så varmt tack för inspirationen. Jag ska testa din variant!

    Svara
    • Malin Lundskog says

      3 oktober, 2019 at 19:30

      Vad kul! Det här är faktiskt det enklaste av alla fröknäckerecept jag har testat. Kan mycket väl också vara det godaste 🙂

      LYCKA TILL!
      //M

      Svara

Trackbacks

  1. Fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag - Träningsfeed skriver:
    28 september, 2019 kl. 17:27

    […] Läs hela inlägget av Malin Lundskog här –> Fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag […]

    Svara
  2. Fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag - Bloggfeed skriver:
    28 september, 2019 kl. 19:01

    […] Läs hela inlägget av Malin Lundskog här –> Fröknäcke med variation är perfekt för kökslata som jag […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Bloggen

Bloggen

  • De vulgära latinarna är finurligt gemena
  • 124: I Got Life …
  • Bokquiz med Malin Lundskog
  • Gammal sjö och nya humrar
  • Den konstiga skoj-skvadern är klådfri
  • Är det galenskap jag håller på med?
  • 123: Love is All Around …
  • Hit leder den protogermanska kulturen
  • 122: Red Headed Woman …
  • Årets hummerpremiär

Footer

Malin Lundskog

Malin Lundskog, författare, porträtt i Knippla gästhamnHej där! Jag heter Malin Lundskog och jag älskar livet, havet och att skriva. Förutom härligheter som min familj, mina hundar, att fylla lungorna med luft, ögonen med utsikt och själen med glädje. Och Bruce Springsteen.

Här på bloggen och i mina sociala kanaler @malinlundskog delar jag med mig av författarlivet, ölivet och livsglädjen. Följ och dela gärna med er tillbaka.

Vad jag gör på riktigt? Lever, skriver böcker, artiklar, föreläser, poddar och inspirerar kvinnor till mod och ett gôtt liv.

Instagram »
Facebook »
hej@malinlundskog.se

En hemsida från Everday