Saffranskaka med dadlar
100 gram färska dadlar med kärnan borttagen (ca 8 stycken)
ca ½ dl vispgrädde
50 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
2-3 msk hasselnötsmjöl
2-3 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
ca 1 – 1 ½ msk sötströ
1 paket saffran
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna med en sked. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en liten brödform (ca 10X12 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter, eller tills kakan blir fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!
MEN: man tager vad man haver
och den som spar han har
jag gjorde både det ena och det andra
men kakan finns ej kvar
för än slank den hit o än slank den dit
o nu ligger den i magen på en liten… son
SÅ jag tog lite dadlar och lite agavesirap, för det var det som fanns här hemma, hackade mandel och hasselnötter i matberedaren, så mjälet blev ganska grovt, kokosmjöl hade jag inte, tog lite extra riven kokos och istället för sötströ lite agavesirap igen… Och så glömde jag bakpulver! Lite kladdkaketouch över den här saffranskakan som slank långt ner i magen. Välj själv vilken variant du vill testa – men baka på!
Vilken härlig bakutmaning jag fick på lotten av Malin idag. Dessvärre blir detta ett uppdrag jag får skjuta på, sitter i Danmark på hotell med familjen och har varken kök eller ugn 🙂
Men visst är det nåt visst med det gula guldet, Saffran, speciellt under julen. ÅÅåååå så jag ser fram emot kakan.
/Malin O suktar och väntar…
Lämna ett svar