stötta varandra, en aspekt av hälsan på jobbet
Hälsa på jobbet
Det är möjligt att skapa fantastiskt hälsosamma arbetsplatser med motiverade, effektiva och friska medarbetare utan massa krångel och oekonomiska friskvårdsbidrag. Det som behövs är att både arbetsgivare och arbetstagare skapar rätt förutsättningar och möjligheter för att leva hälsosamt under en arbetsdag.
Varför hälsa på jobbet?
Varför hälsa på jobbet är viktigt är ett helt annat blogginlägg, men du vet att det handlar om effektivitet, produktivitet och prestation i slutändan. Och välbefinnande! Eller hur? Och kommer först och främst genom att det finns ett varför i organisationen och hos människorna i organisationen. Varför är hälsa viktigt för just oss. För just mig?
Vad är hälsa?
Hälsa handlar mycket om att röra på kroppen med tanke på allt stillasittande vi ägnar oss åt, men inte enbart. Särskilt inte enbart ett eller två träningspass per vecka, utan mer den rörelse du får till varje dag. Vardagsmotionen. Hälsa handlar också väldigt mycket om människorna du har omkring dig, den miljö och de normer ni skapar tillsammans. Det handlar om maten du äter. Om din återhämtning och om din utveckling.
Hälsa handlar om de små stegen du tar varje dag, de goda vanorna och att du känner att du spelar roll. För att underlätta ett långsiktig hållbart och strategiskt smart hälsoarbete i en organisation behöver förutsättningarna finnas där. Med rätt förutsättningar är allt möjligt möjligt!
Vilka förutsättningar behöver du och dina kollegor för att kunna och leva och arbeta hälsosamt? Vad skulle underlätta hälsosamma val och skapa hälsosamma vanor i er organisation? Här följer förslag på frågor ni är mer än välkomna att diskutera kring. Jag gör er gärna sällskap över en workshop eller en kaffe. Eller kanske ett gående möte?
Rätt förutsättningar för hälsa på jobbet – 15 frågor som möjliggör enkla lösningar:
Här kommer ett gäng frågor som kan vara bra att ha med sig i hälsoarbetet, oftast handlar det om väldigt enkla saker. Så enkla att vi inte tror att de betyder något, men som i längden kan ha stor effekt!
- Är det dyrare att ta ett gående möte i frisk luft än att sitta i ett konferensrum?
- Behöver ni lägga pengar på ståbord om ingen står vid dem?
- Vad kostar det att inleda möten med frågan om vad som har fungerat bra sedan sist?
- Hur mycket resurser behöver ni lägga ner på att avsluta möten med hejarop?
- Finns det duschmöjligheter för den som transportmotionerar eller tränar på lunchen?
- Kan en transportmotionär hänga upp blöta kläder på tork under dagen (jo, alltså – det händer ju att det regnar …)?
- Kan en transportcyklists cykel få tak över sadeln under dagen?
- Finns det utrymme att ha ombyteskläder kvar på jobbet?
- Har ni matsal på arbetsplatsen? Kostar det mer med säsongens råvaror för de som lagar maten?
- Vad är skillnaden på en medarbetare som sitter och sliter sitt hår vid skrivbordet och en som går ut en promenad för att reda ut sina tankar?
- Är det okej att stänga av sin mail och telefon under ett visst antal timmar/dygn?
- Vilka normer råder kring mat? Är det okej att äta hälsosamt utan att få gliringar från kollegorna?
- Några minuters pausgympa varje timme för den med enformig arbetsposition, hur kan vi åstadkomma det?
- Tar det extra energi att säga godmorgon med ett leende?
- Vilka resurser behövs för att äta lunch med någon du inte brukar luncha med?
Tålamod och små steg som ni tar varje dag lönar sig på både kort och lång sikt.
Det generella friskvårdsbidraget vet vi att det inte har någon större effekt på hälsan, vi som tränar tar tacksamt emot ett bidrag men hade tränat ändå. De som inte tränar gör det inte mer för att de får ett friskvårdsbidrag. Massage på arbetsplatsen är en fin gest av en arbetsgivare, men är det något alla behöver? Friskvårdsdagar en gång om året skapar inte hälsosamma vanor och en enstaka föreläsning inspirerar för stunden, men … oftast inte längre än så. Däremot är en föreläsning, en workshop och en temadag en perfekt igångsättare, men lägger ni tid på planering och pengar på att skapa något sådant, se till att ni gör något av det efteråt. Pratar om det. Reflekterar. Bygger upp nya rutiner utifrån era nya insikter. Och agerar! Utan handling ingen verkstad och det mår ingen bättre av.
Att bygga upp nya rutiner tar tid. Låt det ta tid. Släpp det inte. Gör något varje dag. Det tar inte tid från arbetet. Det ger tid, eftersom vi alla vet att medarbetare som mår bra, de går också bra.
Gör jag mig själv arbetslös?
Nej, det här är inget försök att göra mig själv arbetslös på, jag som lever på föreläsningar, träning och av att skapa eller vara en del av friskvårdsdagar. Workshops, webbkurser och hälsocoachande också för den delen. Och pausgympaprogram. Och texter till nyhetsbrev, intranät och webbsidor. Kontakta mig gärna, men … tänk efter: vilka förutsättningar för ett hälsosamt arbetsliv behöver ni? Du?
PS. Jag släpper boken Glad Fri Stark den andre december. Den kan vara årets julklapp, då den utmanar till att reflektera över hur sjutton man ska få till ett hälsosamt liv, med sänkta axlar och tid och energi över. Och: den sticker hål på en hel del av alla ursäkter som du säkert har hört (du vet: jag ska bara, eller det är inte min grej till exempel). Tillsammans med en workshop kan den mycket väl vara startskottet på en långsiktigt hållbar hälsosatsning! OBS! Releasepris till och med 2/12. Läs mer om boken Glad Fri Stark här
Ses snart igen! Tills dess:
HEJA HEJA DIG!
//Malin
AngelicasVärld says
Ja idrott och hälsa på…
Ja idrott och hälsa på jobbet är så viktigt…vi har tom löpband i olika mötesrum så msn kan gå inne å ha möte!! Det gillas!!
halsamalin says
kreativt!
Kreativt att ha skaffat löpband – verkligen ett sätt att underlätta mer rörelse och klarare tankar!
//Malin
Skincares says
Tack för ett positivt och…
Tack för ett positivt och inspirerande inlägg. Jag tycker det är ett stort plus att kunna träna i anslutning till arbetet samt ta promenader eller göra mindfulness.
halsamalin says
Tack!
Tack för det! Ja, allt som underlättar ett hälsosamt liv är finemnag ju – oavsett om det handlar om fysisk träning elle mental avslappning.