Hur man börjar skriva en bok finns det kanske lika många svar på som det finns författare. Men vi fick frågan till podden Skriverier med Malin och Cilla och vi är inte dom som är dom … Klart vi försöker svara på frågorna vi får, vi lär oss lika mycket om vår egen skriv-process som ni när vi får frågor. Så tackar för möjligheten till utveckling, allihop!
Det fyrtiofemte avsnittet av vår podcast är alltså ett frågeavsnitt och frågorna vi besvarar handlar om hur man börjar och hur man strukturerar sitt skrivande. Och även om jag skriver ´man´så handlar svaren om hur vi gör. Det finns inte en one solution fits-all, jag tror verkligen inte det. Det pratar vi också om i podden, vikten av att lita på sig själv. Och våga skriva. Strunta i slutresultatet, ha kul längs vägen och vara nyfiken på sin berättelse.
Hur börjar man skriva en bok?
Behöver jag skriva att det beror på … vem du är, vad du vill och vad du behöver. Det korta svaret är kör och gör i små steg. Det har jag skrivit om här förut och Cilla tyckte att den sammanfattningen var så bra att hon vill trycka upp det på vykort. Vad tro ni om det?
Vi tror också att man behöver en idé eller tema som man är nyfiken på och vill veta mer om. Eller en karaktär som är så spännande att man inte kan låta den vara. Ja, vi tror att det handlar om att känna ett sug för någonting. Ett sug som kommer och går under skrivandet, men som i alla fall är bra att ha i början. Och sen? Kör och gör ba´!
Hur strukturerar man sin berättelse?
Den här frågan är ju också himla spännande, precis som de andra. Och har nog lika många svar som det finns författare. Men våra svar går i stor utsträckning ut på att vi gör en grov skiss, jag gör en extrem grov skiss, på var vi är och vart vi är på väg. Det finns författare som har slutklämmen klar för sig, det har inte jag. Däremot har jag någon slags början och en diffus önskan om vart det ska barka hän, men vet att det kan ändras många gånger om under skrivandets gång.
Jag gör någon form av dramaturgisk kurva (den kan vi återkomma till senare) där jag vet att det behöver finns några vändpunkter som ställer till det för min huvudkaraktär. Med jämna mellanrum i ett manus behöver det hända grejer som gör att planer går i stöpet, vänner blir ovänner och något oväntat sker. Jag vet inte från början vad det är som ska hända utan litar på att sålänge jag vet att det ska hända något så kommer jag att styra berättelsen mot något sådant. Jo, sa ju att det är spännande att skriva skönlitterärt, he he.
Det kort svaret på frågan om hur man strukturerar sin berättelse är: Man gör som man vill. Hjälpsamt va?
Hur gör man för att hålla tråden?
Ja, här frågan jag mig till och med i podden hur man gör för att hålla den där röda jävla tråden. Oj, vad jag tycker att det är enkelt att dra igång med trådar i alla möjliga färger, men strukturen hjälper här. Ett synopsis som är så detaljerat eller grovt som man behöver, så frågan hänger väldigt väl ihop med förra frågan.
Lyssna, så får ni höra hur vi gör med alla trådar.
Hur skapas karaktärer?
Sista frågan i det här avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla blev hur vi skapar karaktärer. Var svar på den frågan börjar med att Cilla erkänner att hon stjäl. Hon snor hejvilt av människor hon möter, kändisar och sådana hon känner. Tro inte för en sekund att jag är bättre. Jag är minst lika tjuvaktig och använder personlighetsdrag från den ena, hårfärg från den andra och vi båda bildgooglar för att lära känna våra karaktärer.
Ingen av oss har karaktärer med djup från början utan de växer fram under manusskrivandets gång. Ungefär som en vänskap, nu när jag tänker efter. Vi träffar någon, och skalar av lager efter lager med början i utseende och sedan tankar, åsikter, känslor, beteenden allt eftersom vi fördjupar en relation.
Ja, vi avslutar där. Lyssna! Jag tror att både ni som skriver, ni som vill skriva och ni som läser och är nyfikna på hur det går till bakom kulisserna hos oss som skriver har glädje av avsnittet. Det hade vi.
Boktips
Jag har läst Harry Martinssons Nässlorna blomma. Fick för mig att jag ville läsa en klassiker och valde denna efter att ha hört om den i Lundströms bokradio. Vet ni, jag kan ha läst den någon gång under skoltiden, men herrenaddå … då hade jag fokus på annat än gamla klassiker. Men wow.
Cilla har läst Björn Hellbergs Vena Amoris och eftersom vi bara tipsar om böcker vi gillar, så … gillade hon den. Vi berättar båda mer i podden om varför vi gillar böckerna vi tipsar om.
Så, mina damer och herrar, läsare och författare, skribenter och annat löst folk – får vi presentera den första delen av de stora frågavsnitten! Ni har frågat, vi har svarat, åtminstone på ett urval av de frågor som skickats in på ämnet ”skrivande”. Som alltid är det författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson som försöker på sig en massa klokskaper kring just skrivandet. Go lyssning! Och återigen: stort tack för frågan om hur man börjar skriva en bok.
Här ovan hittar ni alla avsnitt ur podden. Här hittar ni alla mina blogginlägg om vår podcast.
Vi ses väl snart igen? Här på bloggen, på ön eller kanske rent av i Norrköping på bok- och poddfestival den 28 januari?
Tills dess: HEJA HEJA o massa kramar från mig, Malin Lundskog
[…] inte förresten. Det är inte jätteofta jag läser gamla klassiker (senast var det Nässlorna blomma, som ni kan läsa om här). Mina drömmars stad har jag inte läst sen skolan och det jag minns är […]