Matsvinn och hälsa hänger ihop på många sätt. Eller snarare: matsvinn och ohälsa. Hälsan vinner på inget svinn, vet du varför?
Det finns förmodligen fler varför än de jag tänker på, men så här gör jag för att minska matsvinnet och leva hälsosamt. Massor av winwin tycker jag!
Så här minskar jag matsvinnet 1-3
- Jag cyklar eller går till affären. Det här gör det fysiskt omöjligt att handla annat än det allra viktigaste. Jag får motion och även om jag är queen of vardagsmotion och orkar bära mycket, så finns det gränser. Nu snackar vi win win! Minskad överkonsumtion och gratis motion …
- Jag minskar matsvinnet genom att sänka farten. När jag sänker farten i livet, har tid att andas och reflektera minskar jag (ja, självklart!) stressnivån i mig. Och vet du vad som är så finurligt med det? Jo, dels försvinner suget som gör att jag ratar de nyttiga färskvarorna jag har hemma och dels upptäcker jag att jag hinner laga mat som jag dessutom hinner äta. OBS! Jag gillar inte ens att laga mat, men lugnet gör det roligare!
- Jag handlar bara det jag vet att vi äter upp. Less is more, som på så många andra områden. Det här gäller färskvaror förstås, konserver, mjöl, gryn och sådant som håller länge är ju inte lika involverat här. Har jag fel i mina beräkningar och handlar för lite, går jag tillbaka till punkt nummer ett och får extra motion.

Som du ser finns det många relationer mellan matsvinn och hälsa. Kommer du på fler?
Så här minskar jag matsvinnet, punkt 4-6
- Jag passar på att handla mat med kort datum. Mat med kort datum slängs om butikerna inte blir av med den till organisationer som tar emot sådan mat. Väldigt mycket mat går att frysa in och håller då längre än datummärkningen. Minskat matsvinn och win för vår ekonomi.
- Jag handlar inte hungrig. Oj oj oj, det här vet vi väl allihop, hur lätt det är att slänga med extra matvaror när man är hungrig under rundan i mataffären. Hunger gör också att vi (läs jag) handlar mat som inte är den som ger oss mest näring och hälsosam energi. Eftersom det är emot hela mitt väsen att slänga mat tvingar jag mig (inte ett dugg svårövertalad) att äta upp även skräpmaten som åkte med i korgen på grund av hunger.
- Jag gör smoothies och soppfond på frukt och grönt som inte ser jättekul ut att lägga på tallriken, men fortfarande går att äta. Det är helt super att frysa in den där sista lilla kanten på moroten, purjolöken och broccolistjälken och göra buljong på det. Och fond på räk- och kräftskal ska vi inte tala om. My my my vad gott!
Som du ser finns det många relationer mellan matsvinn och hälsa. Kommer du på fler?
Vad är matsvinn?
Ja, det hörs ju på namnet kanske, vad matsvinn är. Det som är intressant är ju varför det är intressant att minska matsvinnet. En anledning är att livsmedelsindustrin- och hanteringen står för en stor del av vår totala påverkan på miljön. Du som har hängt med mig ett tag vet att jag värnar om hållbarhet hos både oss människor och miljö eftersom jag anser att vi hänger så tätt ihop. Mer om min tankar kring hållbar hälsa har jag gjort en hel bloggserie om. Första delen hittar du här: Hållbar hälsa
Jomenvisst har industrin ansvar, men det betyder ju inte att inte vi konsumenter kan ta ansvar genom att till exempel inte handla mer än vi faktiskt gör av med. Så att producenter kan producera lagom mängder … Visste du att vi (alltså, nu är det bara vi i hushållen jag snackar om) slänger 97 kilo mat per person och år. Är inte det helt galet? Inte bara galet, vi står för en stor del av matsvinnet. Väldigt stor!
Matsvinn och hälsa
Hälsoaspekten är bara en av alla matsvinnsaspekter. Jag är med föreningen Sustainable Influencers som verkar för att vi influencers ska ta vårt ansvar och påverka i en hållbar riktning. Under augusti uppmärksammar vi just det här med matsvinn och jag är säker på att flera av mina kollegor skriver mängder med klokheter från andra synvinklar. Följ oss på Instagram för att hänga med på smarta antimatsvinnstips.
Hjälp – vad gör jag med min sallad?
Jag har odlat plocksallad till förbannelse i år. Alltså, den väser så jag hänger inte med. Äter massor. Gör smoothies. Ger bort. Har du nåt tips på vad jag kan göra mer med den?

Jättekul om du har några salladstips att dela med dig av. Och om du har tankar om matsvinn förstås.
Ses snart här igen!
Tills vi ses: heja heja dig!
Kram M
Salladstips får du inte av mig men däremot bifall i dina ”minskat matsvinn och ökad hälsa”-punkter. Yes yes yes.
Har börjat handla på Frukt- och grönthandlaren på Värnhem som ofta har en ”rabatthylla” med nedsatta saker som definitivt sett sina bästa dagar. Eftersom jag är en grön-smoothie-varje-morgon-person så går det åt och gör inget alls om det är lite skrabbigt på sina ställen. E det räligt skär jag bort, annars slinker det ner det med!
Åhå! Gillar att få massa YES! Tack för dem 🙂
O heja dig!
Kram M
Du är så himla finurlig! Tack för de tipsen ??? Speciellt att gå tillbaka till affären och/eller göra mix av de gröna grejerna. Jag svinnar för mkt grönsaker tyvärr….
Sallad du inte gör av med i landet/lådan kan läggas ovanpå jorden och multna ner till ny jord ? Det tipset fick jag!
Tack! Vad glad jag blir över att du gillar mina tips!
Och såklart: att göra jord av salladen är ju inte svinn, snarare återanvändning. TACK för det!
O heja dig!
Kram M
Vilket fantastiskt inlägg! Underbara kopplingar!
Gör väldigt mycket som du – men lägger till ytterligare en aspekt – att ta vara på det som växer i naturen.
Kortfattat:
I januari-februari: ogräs som våtarv, maskrosblad, rölleka börjar titta upp i skåne (om det inte är snö). Vi använder även övervintrad grönkål och purjolök. Används i smoothie tillsammans med havtorn, vindruvor och annat från frysen.
Februari – april: Nässlor och kriskål funkar både i smoothie, soppor, pajer. Passar dessutom på att förvälla en del som hamnar i frysen i gamla tredeciliters gräddpaket.
Maj – juli: Eftersom vi har ett tunnelväxthus börjar jordgubbarna tidigt – och sedan rullar det på. Vi kan skörda egen spenat (2018 sådde jag portlak på hösten som jag kunde skörda tidigt på våren). I många år har jag planterat in olika sorters smultron som marktäckare – så de kommer lite överallt. På en av gårdarna har det planterats hallonplantor längs alla uthuslängor i söderläge. Vi har en förkärlek för körsbärsträd – ja, du förstår – finns alltid något att plocka. Årets favorit är blåbären – helt fantastiska. Och sparrisen!
Augusti – oktober: Här handlar det om att ta tillvara äpplen och päron. Frysa vindruvor och havtorn. Bevaka rönnbär att torka.
November-december: Använder mat från frysen. Köper vispgrädde på kort datum och har i frysen. Perfekt till soppor.
Jepp! Tack för tips. Att ta till vara är så himla bra. Och kul, tycker jag! Finns så mycket ätbart därute.
Heja dig!
Kram M
Så mycket bra tips!!!
jag har ett jag kan lägga till:
Även om det låter tråkigt så är PLANERING en supervinst både när det gäller matsvinn och i plånboken.
Planering är verkligen super, jag lägger in det i min att inte handla mer än jag behöver-punkt.
Synd att planering har fått en sån tråkstämpel – underlättar ju för mer härligheter och sparar massor med tid och energi tycker jag.
TACK Siv,
o heja dig!
Kram M
Man kan koka soppa på salladen! Jag har länge tänkt testa det, men det har inte blivit av än 🙂 Googla ”lettuce soup”.
Men wow! Tack för tips – ska testa! Återkommer när jag har gjort det 🙂
HEJA DIG om tog dig tid att tipsa!
Kram M
Så mycket kloka tips, råd och tankar.
För min del är regel nummer ett alltid. Handla aldrig hungrig. Jag är en annan människa om jag är hungrig i affären.
Ha ha ha! Jamenvisst – snacka om att våra hungriga jag fattar helt annorlunda beslut än de icke-hungriga!
Heja på!
Kram M
Hemma hos oss består matlagningen någon kväll i veckan av att ”koka skrot”, dvs gå igenom kyl och sval och plocka fram det som behöver ätas upp. Ibland blir det en gryta, ibland soppa.
Senast rostade jag grönsaker och potatis som började se lite molokna ut, och så åt vi det med kyckling som blivit över från en annan måltid. Utmärkt sätt att se till att använda upp allt – hatar verkligen att slänga mat!
Koka skrot! Älskar uttrycket, ja och själv grejen! Skrotmos … TACK för supertips!
HEJA DIG!
//Kram M
Vi handlar över nätet. Har 4 mil fram och tillbaka till närmsta affär ? handlar man på ica online så blif det inte heller onödiga köp, utan matsedel skrivs och sen handlar vi efter den ??
Sallader går ju och plocka i hop hejvilt. Cous cous, matvete, rödbetor, chevré, sallad, hackade valnötter är en stor favorit hos mig ?
Men wow Annika! Krävs en finurlig en för att förstå en 😉
Tack för det här. Och för dina tips!
Kram M