På Knippla kommer goda grannar med tång. Bland annat alltså … Men det är just tången och generositeten från goda grannar jag vill berätta om idag.
Som ni kanske vet badar jag året runt i både ur och skur, storm och stiltje och sol och moln. För några veckor sedan stod min badkompis och jag på badbryggan och åååhhhade och aaaaahade över vilket liv vi lever. Om hur vackert vi har det, och hur enkelheten i livet på ön gör oss gott. Och just som vi stod där och tänkte att det eventuellt inte kan bli bättre kommer en kajak glidande över det blickstilla havet.

Det kunde alltså blir bättre!
Ja, det kunde blir bättre. Det kanske det alltid kan? Hur som helst: i kajaken satt Kerstin. Alltså, Kerstin är min målbild! Vill också vara somt Kerstin när jag blir äldre: ut och paddla kajak, lära mig att fridyka, odla ätbara grejer i hela trädgården och forsätta att vara nyfiken på livet och säga till mina yngre fellow öbor att det enda vi har framför oss är framtiden!

Inte nog med att det var galet vackert med kajaken, havet, glittret och tystnaden. Kerstin hade varit ute och plockat tång. Sockertång. Till min man, den store matlagaren i vår familj. De hade pratat om tång under dansen (kommer ni ihåg när jag bjöd upp Knippla till en Jerusalema challenge?) och några dagar senare paddlade Kerstin iväg och plockade. Hur underbart är inte det? Snacka goda grannar!
Vi äter tång
När vi hade hämtat hem sockertången hängde vi upp den på tork på balkongen och även om den var sktisnygg där den hängde, så testade vi (eg min man) att göra fiskrullader i tång till middag. Skulle man kunna kalla crossover-mat va, där Japan och svenska Västkusten gifter sig …

Första giftermålet var inte helt lyckat, vi hade för tjockt lager med tång runt fisken, det blev ganska segt. Men när vi tog ett tunt lager tång blev det mumsigt som sjutton. För att inte tala om effekten av torkad smulad tång (sparat på burk) på halstrad fisk.
Vi är något på spåren här, med vår tång. Och snart ska jag dyka ner och plocka upp sockertången Kerstin hittade nära land, men sparade till mig att plocka själv. Undra ord det smakar ännu godare då?
Hur som helst så kommer vi att äta mer tång. Även om jag inte får tag på så mycket när jag dyker ner, så är våren bästa skördetid och vi har skaffat andelar i en tångodling (ni kan kalla oss tångbönder om ni vill …). Dessutom är jag säker på att allt fler kommer att äta allt mer tång eftersom det är ett klimatsmart och proteinrikt livsmedel.

foto: Viktoria Davidsson
Men visst är det också värt sina ahhhhh och åååååh, att goda grannar kommer med tång på Knippla?
Har ni testat svensk tång? Berätta gärna!
Vi ses snart,
tills dess: HEJA HEJA! och häng gärna med på äventyr på Instagram där jag badar, käkar tång och lever livet.
Hälsar Malin med varma kramar, nytvättade händer och anpassat avstånd
Aldrig ätit vad jag vet men är sååå nyfiken! Räknar kallt med att få smaka när jag kommer och hälsar på 😉
Intressant med tång.
Och att äta det.
Blir nyfiken.
Du får ge oss lite inspiration, recept och så samt gärna hur man kan köpa det när man inte har lyxen att skörda själv.
Men oj, har faktiskt aldrig tänkt på att det går att äta! Vad spännande! Kan inte säga att det lockar mig jättemycket att smaka, men tycker ändå att det är superspännande!
Och ja, det ser helt fantastiskt ut med kajak/kanotister som kommer glidande på havet. Vilken frihetskänsla!
Men åh – så spännande! Har köpt torkad tång några gånger – men aldrig riktigt hittat användningen för den. Tror det är där man måste börja – med tillagningen. Däremot har jag länge experimenterat med vilda ätbara växter på land – har faktiskt blivit riktigt duktig på att ta tillvara.