Pajalagröt är mitt bästa gröt-tips! En av de fina grejerna med att det är höst är att jag halkar in i grötmood igen. För jag älskar gröt! Jag tror faktiskt att jag älskar gröt generellt, men alldeles särskilt mycket älskar jag pajalagröt. Dels är den galet god, dels är gröt bra mat och dels är den så himla bekväm att göra. Jag förbereder nämligen gröten för en hel vecka framåt, hur bra är inte det?!
Du fattar va? Hur gott som helst!
Recept på Pajalagröt
4-6 port i både grund- och min egen Kajsa Warg-style:
- 2 dl linfrö
- 1/2 dl russin (jag körde gojibär idag på grund av det var det jag hade hemma)
- 1/2 dl katrinplommon (hade jag inga, öser på med fiberrik frukt ovanpå)
- 1/2 dl torkade aprikoser (OBS! för de ekologiska. Så mycket godare! Jag tror inte att det enbart är för att jag vet att de är ekologiska)
- 1/2 tsk salt
- 1 dl havrekli
- 2 dl fiberhavregryn (jag har vanliga hemma, så körde på det)
- 7 dl vatten
Så här gör du:
Hacka frukten, blanda allt och lägg i blöt under natten. Näsa morgon tillsätter du eventuellt mer vatten (jag behöver alltid tillsätta mer, men i grundreceptet står det eventuellt), koka på låg värme i 3-5 minuter. Rör under tiden, gröten bränner ganska lätt tycker jag.
Första gången jag gjorde gröten hittade jag receptet i Sanna Ehdins bok ”Sannas matbok – för den självläkande människan”.
Pajalagröt in da making!
Den funkar utmärkt att göra enligt Kajsa Warg-principen ”man tager vad man haver”, det är faktiskt också en anledning till att pajalagröt är mitt bästa gröt-tips. Superdupergod och helt klart mer mättande än vanlig havregrynsgröt. Du kan förvara gröten i kyl i flera dagar och ta fram en lagom stor ”klatt” att värma. Och njuta av!
Fler finesser med gröt:
En annan finess med gröt och annan varm mat är att det mättar. Ja, varm mat mättar bättre än kall och dessutom värmer den ju. Passar fint när höstkylan är på väg, eller hur? För övrigt tycker jag att det är ganska tråkigt att laga mat, men gröt … det händer så mycket på så kort tid med några gryn, fröer och vatten. Sådan mat lagar jag gärna!
Pajalagröt är mitt bästa gröt-tips!
Som sagt: pajalagröt är mitt bästa gröt-tips. Har du några tips på annan god gröt att dela med dig av? Berätta gärna i kommentarerna, eller testa pajalgröten och berätta vad du tycker om den.
PS. Här tipsade jag i Expressen om hur du håller dig frisk och pigg med bra mat – för dig som vill ha fler matiga tips.
Ses snart igen!
Tills dess:
HEJA HEJA DIG!!
//Malin
Jag är inte så mycket för…
Jag är inte så mycket för gröt dom ända gröten jag kan äta är tomtegröt och mannagryn dom andra får jag inte ner =)
Då har du inte testat den…
Då har du inte testat den här 😉
Fast du gör ju som du vill såklart – vad gillar du för frukost?
Jag älskar gröt! Men jag gör…
Jag älskar gröt! Men jag gör overnight oats. Brukar göra ett gäng påsar med: havregryn, linfrö, russin, chiafrön, salt och massor av kanel. När jag går och lägger mig på kvällen häller jag påsens innehåll i en burk och fyller upp med Oatleys iKaffe och ställer i kylen. På morgonen hackar jag ett halvt äpple i bitar och äter med gröten! Mums!
Smart! Tack för tipset, lite…
Smart! Tack för tipset, lite samma grej – min mindre modern bara 🙂 Smart med förberedda grejer är det hur som helst – ska testa din variant, men just nu är jag inne på varm mat.
Superbra tips! Älskar allt som är enkelt!? Jag har gjort raw ris’ala malta med blomkål som är riktigt najs!! Låter kanske konstigt men är dundergott✨
Wow! Ja, det låter onekligen konstigt (i alla fall annorlunda), men också spännande! Blomkål är ju himla gott – så: tack för tips!
HEJA DIG!
//M
åh, det här ska jag testa! kanske borde damma av boken du nämnde… jag älskar havregryn men har så svårt för gröt hahaha men har haft perioder då jag ätit olika overnight oats varianter. Kan man byta linfrön mot chia?
Vad kul att du gillar! Eller ja, det vet du ju inte än – men gillar idén i alla fall 🙂
Klart att du kan byta frön mot frön – släpp fram din inre Kajsa Warg! Du kan också skippa fröna och lägga till någon form av gryn eller kli.
Lycka till – blir spännande att se vad din gröt innehåller!
HEJA HEJA!
//M
Jag har ett komplicerat förhållande till gröt. Sedan jag var liten har jag tyckt att det ser så gott ut men så fort jag tar en tugga så får jag inte i mig det.
I Los Angeles förra året hittade jag overnight oats och det funkar för mig. Så nu är jag happy ?
Gillar du overnights så har jag en stark känsla av att du kommer att gilla den här. Om du skulle vilja testa alltså 🙂
Hur som: heja på!
//M
Pajalagröt gjorde jag för många år sedan. Men har glömt bort. Tack för påminnelsen.
Vassego 😉
Visst är det intressant det där med att man kan hålla på och äta något under en lång period och sedan … glömma?
Hoppas att det smakar!
HEJA HEJA!
//M
Aldrig hört talas om pajalagröt men det låter grymt gott, så det ska absolut testas, var så säker!!
Vad kul! Hoppas att du gillar. Berätta gärna hur det blev 🙂
HEJA HEJA!
//M
Jag lever med en havregrynsgrötsman… det är intressant och spännande. Han vet precis hur det ska kännas när grynen och vattnet är isatt… och kan fylla på med vatten om det behövs. Jag kan, när andan fyller på, göra den lite mer pajalalisk genom att tex ha i solrosfrön, russin, blåbär och eventuellt linfrön.
Särskilt på vinterhalvåret tycker jag numera att gröt kan vara skönt.
Jag är som du: gillar gröt på vinterhalvåret. Äter (nog?) aldrig gröt på sommaren faktiskt.
Ja, blåbär i – hurra för det!
HEJA HEJA!
//M
Men jisses så goa saker du stoppat i den, tack för tips, jag har bestämt mig för att gå tillbaka till mina gamla vanor, äta bättre och röra mig mer ?? denna gröt passar bra in på det ?