Vintertid eller sommartid – vad mår vi egentligen bäst av? För några dagar sedan ställde vi om klockan till det som vi kallar både vinter- och normaltid. Normaltid heter det ju för att det var den tid vi levde efter innan vi började ställa om våra klockor två gånger om året. Visste du förresten att den där normaltiden kom till i slutet av 1800-talet, när vi behövde komma överens om tågtidtabeller. Innan dess hade flera olika tidszoner bara i Sverige. Fatta röran?!
Vad tycker vi om vinter- respektive sommartid?
Inställningen till om vi ska ha sommar- eller vintertid tvistas det en hel del om. Skönt med sovmorgon, tycker många och tänker på just den dagen då tidsomställningen sker. Härligt med ljusare morgnar över huvud taget tänker andra. Så finns det de som tycker att hela skiten med vintertid är löjlig: vem behöver ljus på morgonen när man ändå jobbar eller pluggar? Några bryr sig inte alls, medan andra vill behålla omställningen två gånger om året. Enligt en undersökning som DN/Ipsos har gjort vill 37 procent av oss svenskar ha evig sommartid, medan 29 röstar för vintertid året om. Men vad mår vi egentligen bäst av?
Vintertid eller sommartid, vad mår vi bäst av?
Stannar vi upp och känner efter och tänker till vet vi ofta vad vi mår bra av. Men visst är det skönt att det vi känner finns underbyggt i forskningen. I fallet vinter- eller sommartid säger forskningen vintertid, när övergången till en tid som gäller året runt kommer. Inte alls som vi tror enligt undersökningen alltså …
Ljuset vi får på morgonen och förmiddagen påverkar vår sömn och betyder mer för vår hälsa än ljusa kvällar. Får vi naturligt ljus in i ögonen tidigt på dagen kickar vi igång dagen med energi och vi blir naturligt trötta på kvällen. Naturligt trött är ju super för sömnen! Missar vi morgonljuset förkortar vi nattsömnen eftersom vi blir piggare på kvällen och sömnbrist är ju ingen höjdare för vår hälsa. Vi blir sura, griniga, kanske till och med deprimerade. Vi får svårt att fokusera och blir mer labila. Stressen ökar och dessutom blir vi tröttare nästa dag, rör oss mindre, stelnar till, blir sötsugna på grund av trötthet, vill sova längre, blir piggare på kvällen. Och. Så. Vidare.
Vintertid på sommaren har inte samma betydelse för vår hälsa eftersom då är det fler timmar under dygnet ändå och vi behöver inte tänka så mycket på att samla dagsljus.
Jag tror att en viktig ingrediens under vintern generellt sett är att vi accepterar mörkret. Tillåter oss att gå ner på lite lägre energinivå, inte tvingar oss att träna på samma nivå som när ljuset ger oss mer energi. Även om jag är helt övertygad om att vi behöver fortsätta röra på oss. Kan vi göra det en sväng i dagsljus är mycket vunnet för både kropp, knopp och själ!
En enig forskarkår?
Vet ni, jag har letat runt bland sömnforskning, stressforskning och annan forskning om vad vi egentligen mår bäst av och det jag skriver ovan är faktiskt så enhetligt som det ser ut. Roligare än så blir det inte, men som med det mesta annat som har med livet och hälsan att göra: allt är relativt … Vad tycker du om det här med sommar- vs vintertid?
Jag är just nu jättenöjd med vintertid, men tror att jag brukar gilla övergången till sommartid när den väl kommer också. Vad du än tycker: få morgon- och/eller förmiddagsljus i ögonen – det gör nytta på många sätt. Så: utonjut!
Ses snart igen såklart,
tills dess: HEJA DIG!
Kram M
—
Christine Lehtinen says
Jag tycker det är skönt med vintertiden. Lite trött är jag allt och inser när jag läser detta att det kanske beror på att vi ändrat klockan. Däremot när vi ändrar till sommartid så tycker jag det tar emot och det tar tid innan jag har ställt om kroppen. Jag skulle vilja ha en tid året om och varför inte den vi nyss ändrade till?
Malin Lundskog says
Ja, visst är det skönt med ljust på morgonen? Ja, det blir intressant att se vilken tid det blir när det väl är dags att bestämma …
Hoppas energin kommer tillbaka!
Heja på!
//M
Yvonne says
Jag uppskattade att det blev ljusare morgnar nu när vi ställde tillbaka klockan.
Malin Lundskog says
Hålla med dig, tycker att det är jätteskönt!
Heja på!
//M
Sara Modig says
Kan vi inte byta varje dag vid tolv så där? För jag mår bra av de ljusa morgnarna – och ääääääälskar de ljusa, långa sommarkvällarna…
Malin Lundskog says
Ha ha ha! Underbart ju – som att ha kakan OCH äta upp den. Det gillar jag 🙂
Förresten, skulle det innebära fler timmar/dygn?
Heja på med såna här idéer!
//M
Helena Roth says
Hehe – ja, jag har koll på både ”tågtabellsrotorsaken” till gemensam tid likväl som att forskningen pekar på fördel vintertid även om det KÄNNS tvärtom. 😀
Önskar att vi skulle låta vintertiden stå faktiskt, för även om det inte är så besvärligt för mig att byta så är det ett onödigt bry för bra många som faktiskt inte alls mår bra av själva bytet.
Malin Lundskog says
Aha! Känner du tvärtom?
Jamenvisst, det verkar ju bäst för flest med vintertid året om. Normaltiden blir normal igen …
HEJA HEJA!
//M
Mina says
Jag är osäker på om det påverkar mig över huvudtaget. Den dagen man stället om klockan blir helt fel hela dagen men sedan vänjer man sig. Men när jag läser detta får det mig att tänka till.
Malin Lundskog says
Jag tror att jag känner av det mer ju äldre jag blir faktiskt. Men omställningen påverkar även det vi kanske är omedvetna om, så visst är det intressant med forskning.
Heja hur som helst!
//M